Model from a factory in Rovaniemi.

Laitexin kuljetinjärjestelmä osana uutta lietteenkäsittelyn koelaitosta

Laitex toimitti laitteet Endevin uuteen projektiin. Endev tekee ensimmäisen PAKU-prosessitoimituksensa Rovaniemelle kaupungin jätevedenpuhdistamon lietteen käsittelyyn.

Tavoitteena on hyödyntää lietteen ravinteita valmistamalla halpoja ja turvallisia kierrätyslannoitteita. Sivutuotteena syntyy kaukolämpöä. Prosessin etuna on, että mikromuovia tai muita haitallisia aineita ei pääse lannoitteiden mukana ympäristöön.

Laitex vastasi Endevin kuivaimen ja reaktorin välisestä mekaanisesta kuljetusjärjestelmästä. Lietteen kuivaus tapahtuu kuumalla hiekalla, jota kierrätetään järjestelmässä.

Inside a wastewater treatment plant.

Laitexin toimittama kuljetinjärjestelmä voidaan esittää kolmessa vaiheessa: Hiekan syöttö reaktoriin, kuuman hiekan syöttö kuivaimeen ja kierrätys sekä Liete-hiekkaseoksen syöttö reaktoriin. Toimitukseen kuuluu myös asennus.

Laitexilla ja Endevillä on loistava tilaisuus kohdata haaste yhdessä, koska tämä on ensimmäinen kaupallinen toimituskoelaitos ja loistava esimerkki kiertotaloudesta.

Laitexin strategiana on olla halutuin kokonaistoimittaja biovoimalaitosten materiaalikäsittelyratkaisuissa ja kasvaa tällä strategialla yli 20 miljoonan euron kokoluokkaan kolmen seuraavan vuoden aikana. ”Siinä valossa tämä hanke osuu strategiamme ytimeen”, Kurronen toteaa.


Lue referenssitarina

Endev on vuonna 2011 perustettu edelläkävijä cleantech-yritys. Yrityksen pääkonttori on Pyhtäällä. Endevin tiimillä on yli 100 vuoden kokemus ja osaaminen lämpöprosessien kehittämisestä sekä innovatiivisista kuivaus- ja polttoratkaisuista energia- ja ympäristösektorille. Endevin PAKU-prosessi on kehitetty kustannustehokkaaseen uusiutuvan energian tuotantoon ja ravinteiden kierrätykseen märästä biomassasta. www.endev.fi/