Laitex Mechanical Engineer Toni Mikkonen assembling the device.
Toni Mikkonen eteni kesätyöläisestä suunnittelijan työhön reilussa vuodessa

Toni Mikkonen eteni kesätyöläisestä suunnittelijan työhön reilussa vuodessa

ASENTAJA | MEKANIIKKASUUNNITTELIJA | KESÄTYÖ

“Tällainen mahdollisuus ja työpaikka on ihan lottovoitto: saan tehdä niin paljon suunnittelijan töitä kuin vain opinnoilta kerkeän”, toteaa Toni Mikkonen kokemuksistaan suunnittelijan työstä Laitexin osa-aikaisena mekaniikkasuunnittelijana.

Mikkonen tuli kokoonpanoon kesätöihin vuonna 2020 LUT:n konetekniikan diplomi-insinööriopinnoista ja jatkoi kesän jälkeen kokoonpanotöitä, kun opinnot sen sallivat. Helmikuussa 2021 hän pääsi toimiston puolelle harjoittelemaan suunnittelua ja nyt hän tekee töitä Laitex Servicen mekaniikkasuunnittelijana opintojensa ohella.

Mekaniikkasuunnittelua opintojen ohessa etänä

Mikkosen työpäiviin kuuluu muun muassa uusittavien laitteiden ja varaosaprojektien suunnittelua. “Esimerkiksi, kun laitteet tulevat käyttöikänsä päähän, suunnittelen korvaavat tilalle: teen asiakkaan mittoja ja prosessiarvoja vastaavan, uudenmallisen laitteen nykytekniikkaa soveltaen”, Mikkonen selventää.

Laitexilla Mikkonen pääsee oppimaan käytännön työtä, toimisto- ja suunnitteluohjelmistojen, kuten Officen, SolidWorksin ja Draftsightin, sekä omien sanojensa mukaan maalaisjärjen käyttöä. Kasvavan vastuun myötä hän pystyy suunnittelemaan myös omaa urapolkuaan ja opintojaan eteenpäin.

Koulunkäynnin ja työn hän yhdistää katsomalla luentotallenteita, jos ei pääse osallistumaan luennolle reaaliajassa. “Etätyöskentely antaa vapauden tehdä töitä silloin, kun ne onnistuvat. Jos olen jotain luvannut esimerkiksi maanantaille valmiiksi, voin tehdä joustavasti töitä iltaisin tai viikonloppuisin”, Mikkonen jatkaa.

Two engineers looking at each other.

Suunnittelijan työtä ohjaavat vastuuntunto ja arvostuksen kokemus

Parasta Mikkosen työpäivissä on omassa työssä onnistuminen. Hän kiittelee myös hyviä työkavereita ja yhteishenkeä. “Pidämme etätyössäkin paljon yhteyttä. Yhteinen tekeminen motivoi lähtemään töihin. Kun koen, että saan työyhteisöltä arvostusta, tulee hyvä mieli ja saan todennäköisesti lisääkin tekemistä”, nuori suunnittelija kiteyttää.

Hän suosittelee kaikille konepajoilla työskenteleville konkretiasta ja käytännön töistä aloittamista. “Oli ihan älyttömän hyvä, että aloitin asentajana: kun tietää, millaisia laitteet fyysisesti ovat, on paljon helpompaa tehdä suunnittelijan työtä ja pystyy välttämään suunnitteluvirheitä”, hän toteaa.

Laitexin henki kantaa läpi suunnittelun etätyön haasteiden

Työyhteisön kulmakivi on Mikkosen mukaan Laitexin henki. “Olen ollut sekä hallin puolella että toimistossa töissä. Meidän porukka toimii ketjuna, jonka lenkit eivät petä missään vaiheessa. Täällä voi mennä juttelemaan ihan kenelle vaan ja kysymään mitä vaan keneltä vaan, kaikki auttavat toisiaan”, hän kuvailee.

Laitex on Mikkosen mukaan työnantajana joustava. Hän arvostaa vähäistä byrokratiaa niin paikallisen sopimisen kuin erityisjärjestelyjenkin suhteen.

“Viihdyn Laitexilla. Täällä pääsee kokemaan niin paljon erilaisia työtehtäviä. On kiva, että pääsen jo vähän vaikuttamaankin asioihin. Jatkossa haluaisin päästä lähemmäs asiakkaita ja käyttöönottotehtäviä, sekä tuotekehitystä ja esimerkiksi lujuuslaskentaa.”

Toni Mikkonen, Mekaniikkasuunnittelija Laitexilla