Plant in Gueandenloupe and a fuel feeding system in blue.

Voimalaitos uudistaa polttoaineen syöttöjärjestelmänsä hiilestä pelletteihin ja vähentää päästöjä

Voimalaitos modernisoi polttoaineen syöttöjärjestelmänsä hiilestä pelletteihin ja vähentää näin tuottamiaan päästöjä.

Ranskan hallitsemalla Guadeloupen saarella on Albioman omistama Le Moulen voimalaitos, joka on yksi saaren pisimpään toimivista voimalaitoksista. Laitos on ollut toiminnassa vuodesta 1998. Se tuottaa 31 % saarivaltion sähköstä ja hyödyntää paikallisesti tuotettuja, uusiutuvia energialähteitä. Laitex on modernisoinut voimalaitoksen polttoaineen syöttöjärjestelmän hiilestä biomassapelletteihin.

Biomassan syöttöjärjestelmän määrittely tehtiin tiiviissä yhteistyössä Laitexin ranskalaisen myyntiedustajan, kattilan toimittaneen CNIM:n sekä Albioman kanssa. ”Teimme paljon tutkimusta sekä mallinnusta asiakkaan ja kumppanimme kanssa tehtaan esisuunnitteluvaiheessa. Työmme edetessä saimme kiitosta osaamisestamme ja joustavuudestamme. Ranskan myyntiedustajamme paikallistuntemus ja yhteinen kieli helpotti kommunikointia,” kertoo projektin määrittelyssä mukana ollut Sami Koskela Laitexista.

Tarkka ja turvallinen polttoaineensyöttöjärjestelmä

Aikaisemmin voimalaitos käytti polttoaineena hiiltä ja sokeriruo’on käsittelystä jäänyttä ylijäämätuotetta. ”Kun polttoainetuote vaihdetaan tehokkaampaan ja puhtaammin palavaan pellettiin, syöttöjärjestelmä on suunniteltava kokonaan uudelleen mukaan lukien siilo, purkulaitteet ja syöttölaitteet. Uuden järjestelmän avulla kattilaan syötettävän polttoaineen määrää voidaan säätää tarkasti,” Koskela kertoo.

Biopelletit kuljetetaan laitoksen vastaanottovarastosta päiväsiiloon, jossa ne syötetään kattilaan ruuvipurkainten ja syöttölaitteiden avulla. Pellettirakennetta ei haluta rikkoa kuljetuksen aikana, jotta se ei vapauta syttyvää pölyä kuljettimen sisään. ”Ruuvikuljetin ei riko pellettiä ja on hyvä valinta tarkkaan annosteluun,” Koskela sanoo.

Ruuvikuljettimet annostelevat materiaalia kattilaan määritellyllä kapasiteetilla. Kattiloiden syöttöputkissa sijaitsevat kiertosyöttimet toimivat ilmalukkoina ja liekin pysäyttäjänä: jos liekki nousee kattilasta syöttöputkea pitkin, se ei pääse pellettivarastosiiloon. Hätätilanteisiin on kuitenkin varauduttu. ”Laitteet on suunniteltu niin, että jos päiväsiilossa tapahtuu pölyräjähdys, se ohjautuu räjähdyskalvojen läpi turvalliseen suuntaan eikä vahingoita syöttöjärjestelmän rakennetta”, Koskela jatkaa.

Tehokas ja luotettava voimalaitos

Polttoaineen syöttöjärjestelmän uudistus tehostaa laitosta. ”Vanha hiilen syöttöjärjestelmä oli alun perin yksinkertaisempi, mikä vähensi kattilan hyötysuhdetta. Nyt kun polttoaineen syöttö on säädettävissä tarkasti, kattilan hyötysuhdetta voidaan hyödyntää paremmin,” kertoo määritystyössä mukana ollut projektipäällikkö Mikko Heinola, Laitexin projektipäällikkö.

Emme halua sammuttaa kattilaa tarpeettomasti: varsinkin turistikaudella sähkön ja lämpimän veden saanti on varmistettava, eikä varavoimalaitoksen kapasiteetti riitä kattamaan koko tarvetta. Kaikki varaosat on hankittava saaren ulkopuolelta – se on haastavaa ja aikaa vievää, joten toimintahäiriöitä halutaan välttää. ”Laitos on suunniteltu toimimaan siten, että yksi syöttölinja voidaan tarvittaessa sulkea. Laitteita huolletaan vain suunniteltujen huoltoseisokkien aikana”, Heinola kertoo.

Paikallisesti tuotettu vähäpäästöinen energia

Voimalaitos tulee olemaan luotettava ja tehokas uudella syöttöjärjestelmällään. Laitexin käyttöönottopalvelu varmistaa, että polttoaineen syöttöjärjestelmä täyttää asiakkaan vaatimat suoritustakuut ja että asiakas saa laitokseltaan toivotun tuoton. ”Laitexilla on 35 vuoden kokemus biomassan kuljettamisesta ja olemme aina vaalineet vihreitä, puhtaita arvoja. Tämä oli projekti, joka tuntui meistä aidolta”, Koskela päättää.

Polttoaineen syöttöjärjestelmän uudistus on osa Ranskan vihreän kasvun tavoitteita Guadeloupelle ja Albioman tavoitteita luopua hiilestä. Se vähentää Le Moulen voimalaitoksen CO2-päästöjä 87 %. Laitoksen uusiminen kokonaan biomassapohjaiseen tuotantoon nostaa saaren uusiutuvan energian osuuden kokonaisenergiantuotannosta 35 prosenttiin. Peruskorjauksen jälkeen laitos polttaa 100 % paikallisesti tuotettua biomassaa.


Lue referenssitarina