20119 – A – LLT – ABR1 – Fuel Feeding system – No bg

Laitex rakentaa vihreää siirtymää paratiisisaarille

Laitex Oy on tehnyt parin viimeisen vuoden aikana kauppaa paratiisisaari Reunionille. Kyse on miljoonaluokan toimituksista. Yhtiö luopui Venäjän liiketoiminnoistaan maaliskuussa. Tilalle on löytynyt uusia mahdollisuuksia, kun Eurooppa luopuu Venäjän energiasta. Lappeenrantalainen perheyritys Laitex Oy ottaa yhä vahvempaa jalansijaa vihreän siirtymän liiketoiminnoissaan.

Laitex toimittaa Reunionille tänä ja ensi vuonna kuusi hiilikattilakonversiota. Reunion on Ranskalle kuuluva paratiisisaari Intian Valtamerellä. Käytännössä Reunionin saarella kyse on hiilivoimaloiden käyttötarkoituksen muuttamisesta niin, että jatkossa niiden käyttövoimana on hiilen sijasta vähäpäästöisempi pelletti. Muutoksen avulla voimaloiden hiilidioksidipäästöt putoavat jopa lähes 90 prosenttia, kun hiili vaihtuu pelletille.

Modernisointiprojekteissa on aina omat haasteensa, kun rakennetaan uutta olemassa oleviin olosuhteisiin ja tiloihin. Suunnittelun rooli ja tiivis yhteistyö asiakkaan kanssa korostuu,” sanoo Laitexin toimitusjohtaja Lasse Kurronen.

Tilausten taustalla on yhteistyö ranskalaisen Pariisin pörssiin listatun uusiutuvaa energiaa tuottava Albioma-yhtiön kanssa. Yhtiöiden välinen yhteistyö alkoi vuonna 2019, jolloin toteutettiin ensimmäinen yhteinen hiilikattilan konvertointi biomassalle Guadeloupen saarella Karibialla.

”Laitex ja ranskalainen Albioma sekä useat kattilatoimittajat projekteissa ovat tehneet tiivistä yhteistyötä useamman vuoden ajan,” kertoo toimitusjohtaja Lasse Kurronen.

Laitex tarjoaa työmaapalvelut

Laitex toimittaa Reunionin saarelle uuden polttoaineenkäsittelyjärjestelmän kaikkiaan kuuteen hiilikattilaan. Prosessiteknologia ja laitteet suunnitellaan ja pääosin myös valmistetaan Lappeenrannassa. Laitex on paikan päällä valvomassa prosessia ja kouluttamassa voimalaitosten henkilöstöä. Asentajat ovat paikallista työvoimaa.

”Pelletinkäsittelyssä erilaiset pölyräjähdysasiat ovat aivan keskeisiä ja meillä on paljon osaamista räjähdysten suojaamisessa ja kanavoinnissa,” Kurronen kertoo.

Karibian ja Reunionin saarikohteissa on myös oma eksotiikkansa, joka luo oman mausteensa projekteihin jo suunniteltuvaiheessa.

”Varaosia ei kovin läheltä ole saatavilla ja kuljetukseen on varattava aikaa. Huoltoseisokkeja tehdään harvemmin kuin mantereella, joten laitteet on todella suunniteltu kestämään,” Kurronen luettelee.

Vihreä siirtymä etenee

Vihreä siirtymä on ollut keskeinen osa Laitexin strategiaa vuodesta 2019 saakka. Kurronen korostaa, että vihreä siirtymä on totta ja siihen on tartuttava nyt. ”Uudet energiaratkaisut ovat ympäristöystävällisempiä. Hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät ja energiantuotannon hyötysuhde myös kiertotalouden näkökulmasta on parempi.”

Yrityksille vihreä siirtymä tarkoittaa jatkuvaa osaamisen kehittämistä, jotta kilpailukyky maailmalla säilyy. Laitex tekee tiivistä yhteistyötä Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston kanssa. LUT-yliopisto tukee vihreää siirtymää paitsi tutkimustoiminnallaan myös tavoitteellaan olla hiilinegatiivinen vuoteen 2024 mennessä.

”Vihreä siirtymä on totta ja Laitex aikoo seurata maailmanlaajuista trendiä,” sanoo toimitusjohtaja Lasse Kurronen. Kurronen toivoo lisää toimia vihreän siirtymän vauhdittamiseksi. ”Tahtotila siirtyä vihreään energiaan on nyt globaalisti vahvempi kuin koskaan. Odottelemalla seuraavia kriisejä emme pääse eteenpäin.”

Hiilikattiloiden konversiot ovat vain yksi osa Laitexin tuoteperhettä vihreässä siirtymässä. Erilaiset teollisuuden sivuvirtojen arvoketjut nostavat päätään. ”Meillä on todella mielenkiintoisia projekteja meneillään esimerkiksi bioöljyn ja biokemikaalien valmistusprosesseissa sekä ligniinin käsittelyssä. Nämä ovat todellisia megatrendejä,” Kurronen sanoo.

Kurronen muistuttaa, että Suomi on maailman johtavia maita fossiilisesta energiasta luopumisen suhteen ja toimii esimerkkinä muille maille, jotka ovat vasta vihreän siirtymänsä alussa. ”On meille kunnia-asia viedä suomalaista greentech-osaamista maailmalle.

Venäjän liiketoiminnat päättyivät

Vaikka uudet avaukset paratiisisaarille ovatkin sujuneet hyvin, kulunut vuosi ei ole ollut helppo. Maaliskuun 2022 alussa Laitex päätti lopettaa kaikki Venäjän liiketoimintonsa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Laitex teki Venäjän kauppaa 1990-luvun alusta saakka. Päätös tarkoitti neljän miljoonan euron liikevaihdon menetystä kuluvalle tilikaudelle.

”Päätös oli selkeä ja sinällään helppo, vaikka se tarkoitti pitkien asiakassuhteiden katkaisemista ja 20 prosentin menetystä liikevaihtoon. Laki tai pakotteet eivät vielä kevättalvella velvoittaneet luopumaan kaikesta. Iso osa tuotteistamme ei ole pakotteiden piirissä. Päätös oli ennen kaikkea moraalinen,” Kurronen toteaa.